|
مغز از بافتی نرم تشکیل شده است و توسط خون و مایع نخاعی مشروب می شود.وقتی فردی دچار ضربه مغزی می شود مغز ناگهان در درون جمجمه تکان می خورد و به استخوان جمجمه که در سمت مقابل است برخورد می کند. گاهی این حالت با نیرو و قدرت بسیار شدید اتفاق می افتد .در ضربه مغزی عملکرد مغز به طور موقت تغییر می کند که گاهی عوارض جبران ناپذیری به دنبال دارد.
گاهی این حالت چند لحظه طول می کشد و گاهی شدت ضربه مغزی به حدی است که فرد بیهوش می شود. توجه داشته باشید اگر علایم حتی برای چند لحظه کوتاه بروز کنند بازهم ممکن است خطرناک باشند.متاسفانه هر ساله صدها هزار نفر بر اثر ضربه مغزی راهی بیمارستان ها می شوند که تعداد زیادی از آنها را کودکان تشکیل می دهند.
تصادف با اتوموبیل ، حادثه در زمین بازی یا حین ورزش از شایع ترین علل بروز ضربه مغزی است. معمولا اگر ضربه شدید و ناجور باشد شدت آسیب مغزی هم بیشتر است که معمولا این حالت در دوچرخه سواران، موتور سواران و تصادف با اتوموبیل دیده می شود. ضربه مغزی شدید یک اورژانس پزشکی محسوب می شود و فرد باید فورا به بیمارستان منتقل شود .اگر مغز به طور جدی آسیب ببیند مشکلات بیمار طولانی مدت خواهد شد و ممکن است در حرکت ، یادگیری یا صحبت کردن با مشکلات روبه رو شود. البته اکثر مواقع بعد از ضربه خفیف فرد به حالت طبیعی برمی گردد.اگر تعداد ضربه های مغزی زیاد باشد مشکلات جدی تر و شدیدتر خواهد شد .این حالت در فوتبالیستها و بوکس بازان بیشتر دیده می شود.
ضربه مغزی ، حرکت ستاره ها به دور سر و هزاران مشکل دیگر
این که فرد بعد از ضربه مغزی چه حالتهایی پیدا می کند به شدت آسیب بافت مغز در درون جمجمه بستگی دارد.گاهی هشیاری فرد از دست می رود و برای چند ثانیه تا چند دقیقه غش می کند و به اغماء فرو می رود. گاهی شدنت ضربه کم است ،فرد هوشیار بوده اما دچار فراموشی می شود و لحظاتی کوتاه قبل از ضربه و یا بلفاصله بعد از آن را فراموش می کند. در اکثر افرادی که دچار ضربه مغزی شده اند حالت گیجی و خیره گی برای مدت کوتاهی به وجود می آید.آنها حس می کنند روی ابرها هستند، می لرزند و اگر بخواهند راه بروند یا فعالیت های عادی داشته باشند به علت گیجی نیم توانند احتمال تهوع و استفراغ بعد از ضربه مغزی وجود دارد .سردرد خفیف برای مدت چند روز و یا بیشتر در اکثر این افراد دیده می شود.
گاهی در موارد شدید امکان خونریزی مغزی و یا آسیب به بافت ظریف مغز وجود دارد .در این شرایط احتمال بیهوش شدن طولانی مدت ،گیجی شدید ، فراموشی در حدی که فرد نام افراد ،مکانها و حتی گاهی نام خود را به یاد نمی آورد ، استفراغ مکرر و سردرد شدید وجو دارد.
پزشکان چه می کنند؟
هر فردی که دچار ضربه مغزی شده باشد ، چه خفیف و چه شدید بخصوص اگر کودک باشد باید فورا و بدون معطلی به پزشک و یا بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کند بویژه در مواردی که بعد از ضربه مغزی ، هوشیاری فرد از دست رفته باشد.اگر پزشک به ضربه مغزی وکوفتگی مغز مشکوک شود معاینه کاملی به عمل می آورد. معمولا برای سنجش سطح هوشیاری در مواردی که فرد بیهوش است نام او سوال می شود و این که آیا می داند در حال حاضر کجاست ،امروز چه روزی است و سوالاتی از این قبیل که آگاهی فرد به زمان و مکان مشخص شود. به این ترتیب حافظه و قدرت تمرکز فکری بیمار بررسی می شود. معاینه چشمها و بررسی رفلکس ها (واکنش ها ) و تعادل نیز از معاینات ضروری در این موارد محسوب می شود .گاهی از بیمار درخواست می شود دور بزند یا در مکانی برای چند دقیقه بدود تا مشخص شود آیا عملکرد مغز با مشکل مواجه شده است یا خیر.
سی تی اسکن (نوعی بررسی سه بعدی مغز توسط امواج ایکس ) برای بررسی خونریزی یا کوفتگی مغزی انجام می شود و این مساله در صورت بیهوش شدن فرد ضرورت بیشتری پیدا می کند.
زندگی دوباره پس از ضربه مغزی
هر فردی که دچار ضربه مغزی شده است به استراحت احتیاج دارد و باید چند روز تا چند هفته بسته به شرایط خود استراحت کند. انجام مجدد فعالیتهای قبلی ،ورزش و سایر اعمال فرد باید طبق نظر پزشک انجام شود. معمولا اگر مشکل جانبی پیش نیاید ظرف چند هفته تا چند ماه بعد ،فعالیت های عادی از سر گرفته می شود که البته این مساله به خود فرد و شرایط او بستگی دارد. معمولا بعد از ضربه مغزی تا مدتی فرد باید به طور مرتب مورد بررسی قرار بگیرد. اگر فردی دچار ضربه مغزی شده باشد و پس از گذشت ماهها باز هم علایم در او دیده شود به سندرم پس از ضربه مغزی مبتلا شده است .در این حالت ضعف حافظه ،سردرد ،گیجی و تحریک پذیری ادامه می یابد. این مساله باید بسیار جدی تلقی شود و فرد تحت نظر پزشک قرار بگیرد.
با زهم پیشگیری حرفهایی برای گفتن دارد
به هر حال احتمال بروز آسیب و صدمه به بدن در سراسر طول عمر برای افراد وجود دارد.اما باز هم بهترین راه آن است که تا حد ممکن از بروز این نوع اتفاقات جلوگیری کنیم .مطمئن ترین روش برای پیشگیری از ضربه مغزی مواظبت از سر مبارک و نازنین است ! می دانید چگونه ؟
همواره در اتوموبیل کمربند ایمنی را ببندید .این کار باید همیشه و بدون بهانه انجام شود .اگر فرزندتان زیر 10 سال است باید از کمربند مخصوص کودکان استفاده کند. معمولا کودکان تا زمانی که قدی معادل و یا تا 147 سانتی متر داشته باشند باید از کمربند مخصوص کودکان استفاده کنند.
رعایت قوانین رانندگی و مواردی که به عبور عابر پیاده مربوط است بسیار مهم و ضروری است و متاسفانه اکثر سوانح به دلیل عدم رعایت موازین راهنمایی و رانندگی انجام می شود.
حتی دوچرخه سواری ،موتور سیکلت سواری ،اسکیت و یا هر وسیله این چنینی باید از کلاه ایمنی استفاده شود .مسلما اگر از سر خود استفاده کنید ، خوب فکر کنید و همه چیز را رعایت کنید ،سری سالم خواهید داشت و از این قسمت مهم و حیاتی بدن به خوبی محافظت به عمل آورید.
توجه داشته باشید اگرشانس بیاورید ضربه مغزی به خیر و خوشی تمام می شود در غیر این صورت احتمال فلج ، نقایص حسی ، رفتاری و حرکتی وجود دارد.بررسی ها نشان می دهد امکان بروز صرع و تومورهای مغزی بعد از ضربه مغزی وجود دارد و در مواردی حتی این مشکلات سالها بعد از بروز ضربه مغزی رخ می دهد. با توجه به بالا بودن احتمال آسیب پذیری کودکان ، از این موجودات معصوم بخصوص در زمان نوپایی (یک تا سه سالگی ) باید مواظبت دقیق به عمل آورید و سهل انگاری نکنید.
****